Jak natónovat podlahu dle svých představ

11 . 4 . 2014 Jak natónovat podlahu dle svých představ

Toužíte po "svém" odstínu podlahy?

Dnes se zaměříme na barevnou úpravu dřevěných podlah. Nejrozšířenější dřevinou u které provádíme kolorování je určitě dub, ale stejnou techniku můžeme uplatnit na jasanu nebo borovici. I když je současná nabídka dřevěných podlah velmi rozmanitá, přesto občas řešíme problém, že máme trochu jinou představu o jejím finálním vzhledu. Barevně nám může vyhovovat nabídka exotických dřevin, avšak za podstatně vyšší cenu. Pojďme si tedy říct...

...jak na to

Pro natónování dřevěné podlahy můžeme použít více variant, podle toho jaký odstín požadujeme nebo jaké intenzity zabarvení chceme dosáhnout.

Varianta TVO barevný

Tato varianta je nejjednodušší. Z nabídky Tvrdých voskových olejů barevných si vybereme  požadovaný odstín a štětcem nebo válečkem naneseme v jedné vrstvě na podlahu. Podlaha by měla být vybroušena zrnitostí 100-120, zbavena prachu a nečistot. Doba schnutí je 8-10 hodin. Poté provedeme uzavírací nátěr Tvrdým voskovým olejem originál. Na výběr máme ze čtyř možností a to: 3065 - polomatný, 3032 - hedvábně polomatný, 3062 - matný a na závěr novinka 3011 - lesklý. Další možností úpravy může být vytvoření metalického efektu, který zvláště vynikne při použití tmavších odstínů. Zde je postup stejný, jen s tím rozdílem, že po aplikaci tvrdého voskového oleje barevného je potřeba natřít podlahu Tvrdým voskovým olejem zlatým (stříbrným) a poté uzavřít Tvrdým voskovým olejem originál. Je potřeba mít na paměti, že doba schnutí mezi jednotlivými nátěry je vždy 8-10 hodin.

Varianta s Dekoračním voskem transparentním

Tato varianta nabízí jednak jinou škálu odstínů a také díky většímu obsahu pigmentů stírání podlahy bílým pademvyšší intenzitu zabarvení. Postupujeme obdobně. Na připravenou podlahu naneseme jednu vrstvu Dekoračního vosku transparentního ve vybraném odstínu, necháme cca 30 minut zavadnout (aby barevné pigmenty stihly vsáknout do dřeva) a poté plochu rozleštíme bílým padem. To nám zaručí, že bude nátěr rovnoměrně roznesen po celé ploše. Po dokonalém zaschnutí (8-10 hodin) provedeme první nátěr Tvrdým voskovým olejem originál (kterou variantu si vyberete je na vás) a po dalších 8-10 hodinách práci dokončíme druhým nátěrem Tvrdým voskovým olejem originál. Mezi nátěry není potřeba provádět mezibroušení.

Varianta s Olejovým mořidlem

stěrkování olejového mořidlaDalší možnosti v kolorování podlah nám přináší novinka letošního roku Olejové mořidlo. Rozšířila se nabídka stále populárnějších bílých a šedých odstínů a také odstínů tropických dřevin. Nespornou výhodou této varianty je úspora jednoho procesu, protože uzavírací nátěr Tvrdým voskovým olejem se provádí pouze jednou. Olejová mořidla mají ze všech popsaných nátěrů největší obsah barevných pigmetů a jejich použitím tedy dosáhneme i největší intenzity zabarvení. Podle způsobu aplikace Olejového mořidla můžeme dosáhnout odlišného výsledku. Buď nanášíme špachtlí (nebo štětcem), po 20-30 minutách plochu rozleštíme bílým padem a po zaschnutí (opět 8-10 hodin) provedeme uzavírací nátěr některým z Tvrdých voskových olejů originál. Jestliže chceme dosáhnout maximální intenzity odstínu, pak nanášíme Olejové mořidlo válečkem z mikrovláken, necháme 30 minut zavadnout a znovu plochu setřeme čistým, suchým válečkem. Tímto úkonem setřeme přebytečné mořidlo z plochy a dosáhneme rovnoměrného roznesení mořidla po podlaze. Jelikož tímto způsobem dostaneme do podlahy větší množství mořidla, je nutné tento první nátěr nechat schnout 24 hodin! Poté provedeme konečný uzavírací nátěr některým z Tvrdých voskových olejů originál.

Zdá se Vám to příliš složité?

KontaktNapište nám, pokud jste něčemu neporozuměli. Nebo si prohlédněte video.

Příště si povíme o 5 způsobech, jak si upravit podlahu "bělením".