Jak si upravit podlahu bělením? Vyberte si z 5 způsobů

4 . 7 . 2014 Jak si upravit podlahu bělením? Vyberte si z 5 způsobů

S nátěry Osmo je to snadné!!

Zdá se Vám, že je Vaše podlaha příliš tmavá? Zesvětlete ji bělením! Pomocí nátěrů Osmo to zvládne opravdu každý. Popíšeme si nyní...

...5 způsobů, jak upravit dřevěnou podlahu bělením

Tyto varianty se liší především použitým druhem nátěru. Dle množství obsažených bílých pigmentů v daném nátěru dosahujeme odlišné intenzity zabarvení bělené podlahy.

Podlaha v přírodním zabarvení

Jestiže chceme, aby dřevina zůstala v původním přirozeném odstínu, použijeme nátěr Tvrdý voskový olej Natural 3041. Podlaha bude vytvářet dojem, že není ničím ošetřena a zachová si kresbu a barvu jako před úpravou. Tvrdý voskový olej Natural 3041 patří do skupiny TVO barevných. Nátěr obsahuje pouze 2% bílých pigmentů, což zajišťuje, že ošetřované dřevině zůstane původní vzhled. Postup je jednoduchý. Nejprve provedeme jeden nátěr TVO Natural 3041 a minimálně po 8-10 hodinách provedeme druhý nátěr Tvrdým voskovým olejem Originál 3062 mat.

Tvrdý voskový olej 3041 NaturUkázka rozdílu - horní polovina je natřená TVO Originál, který zvýrazňuje kresbu dřeva, dolní polovina je natřená TVO Natural, původní vzhled dřeviny zůstal zachován.

Intenzivnější zabarvení

Pro dosažení intenzivnějšího zabarvení použijeme Tvrdý voskový olej barevný 3040 bílý. Zvýšený obsah bílých pigmentů v tomto nátěru (7%) nám pomůže dosáhnout výraznějšího zabělení podlahy než v předchozím případě. Postup je stejný, jako při použití TVO Natural. To znamená, že provedeme nejprve nátěr TVO barevným 3040 bílým a po 8-10 hodinách naneseme uzavírací nátěr Tvrdým voskovým olejem Originál. V tomto případě si můžeme vybrat z varianty 3032 polomat nebo 3062 mat. Záleží pouze na Vašem rozhodnutí.

Bělení Dekoračním voskem transparentním

K ještě výraznějšímu zabělení podlahy nám dopomůže Dekorační vosk transparentní 3011 bílý. Postup je tentokráte trochu odlišný, celkem musíme provést 3 nátěry. Dekorační vosk naneseme v jedné vrstvě štětcem nebo válečkem z mikrovláken. Po 30 minutách, což je doba potřebná pro vsáknutí pigmentů do dřeva, rozpadujeme nanesený nátěr bílým padem, abychom dosáhli rovnoměrného roznesení nátěru. Dekorační vosk transparentní musíme uzavřít dvěma nátěry Tvrdým voskovým olejem Originál. Důležité je dodržet dobu mezi jednotlivými nátěry 8-10 hodin.

Na tomto odkazu si můžete prohlédnout postupy kolorování podlah.

Bělení olejovým mořidlem

V letošním roce přišla firma OSMO s novinkou, která dále rozšiřuje možnosti tónování dřeva. Jedná se o Olejové mořidlo, které v bílém provedení obsahuje 30% barevných pigmentů. To nám umožňuje dosáhnout  ještě větší intenzity zabarvení bělené podlahy. Postup je podobný jako u Dekoračního vosku transparentního. Na podlahu aplikujeme jednu vrstvu Olejového mořidla pomocí špachtle nebo štětce, necháme 30 minut vsakovat pigmenty do dřeva a poté nátěr rozpadujeme bílým padem. Po 10-12 hodinách provedeme jeden uzavírací nátěr Tvrdým voskovým olejem Originál. Pro uzavření Olejového mořidla stačí pouze jeden nátěr! Prohlédněte si postup na tomto videu.

Olejové mořidlo podruhé

Tento způsob nám umožňuje dosáhnout maximální intenzity zabarvení bělené podlahy. Je obdobou předchozí varianty, avšak pro nanesení Olejového mořidla použijeme váleček. Opět necháme 30 minut nátěr zavadnout a suchým válečkem setřeme zbytky mořidla. Vzhledem k tomu, že touto metodou dostaneme do mořené podlahy větší množství nátěru, je nutné uzavírací nátěr Tvrdým voskovým olejem Originál provést teprve po 24 hodinách! Opět stačí pouze jeden uzavírací nátěr. Pro urychlení doby schnutí je možné do olejového mořidla přidat v poměru 1:10 tužidlo, čímž se doba schnutí zkrátí na 4 hodiny. Pro celkové urychlení práce můžeme využít Tvrdého voskového oleje Rapid, který nám zkrátí dobu schnutí uzavíracího nátěru na 4 hodiny.